Zonnebrillen

Beroemde mannen zoals Elton John, Xavier Naidoo en Karl Lagerfeld hebben van een accessoire hun handelsmerk gemaakt: zonnebrillen. “Kaiser Karl” geeft de voorkeur aan de subtiele zwarte versie, Xavier Naidoo wordt al jaren gezien met een smal, rechthoekig model met gele glazen en voor Elton John was het bekend dat het decennialang niet ongebruikelijk genoeg kon zijn. Hij droeg ze van XS tot XL, rond of vierkant, in alle kleuren van de regenboog en altijd voorzien van een flinke portie strass steentjes.

Modieus

Nu zou een heer niet noodzakelijkerwijs zulke excentrieke modellen in het dagelijks leven moeten gebruiken, zoals in het begin beschreven. Desalniettemin is er, naast de reeds gepresenteerde klassieke modellen, ook een selectie zonnebrillen die misschien minder cultstatus hebben, maar die nog steeds aanzienlijk ongebruikelijker zijn dan pilotenbrillen en co. En zodra de eerste zonnestralen door de wolken breken, is die modieuze zonnebril een integraal onderdeel van het straatbeeld.

Vierkant

Strikt genomen kwamen de vierkante zonnebrillen al aan bod in het eerste deel van onze serie, aangezien ook de Wayfarer-brillen in deze categorie vallen. Er zijn echter veel meer modellen die overeenkomen met dit type. Omdat vierkante brillen geschikt zijn voor de meeste mensen en gezichtsvormen, is er hier een navenant grote keuze. Ze worden vaak aangetroffen met een kunststof frame, waarbij de glaskleuren variëren. Ook meer klassieke modellen worden hier voornamelijk in zwart of in verschillende tinten bruin getoond. Op zichzelf kan het plastic echter in vrijwel elke denkbare kleur worden geproduceerd en aangezien de lenzen van moderne brillen niet langer aan één kleur zijn gebonden, zijn er praktisch geen grenzen aan de verbeelding en persoonlijke smaak. Vooral bij dergelijke versies is natuurlijk speciale zorg vereist met betrekking tot de dagelijkse geschiktheid. In de vrije tijd, tijdens het sporten en op vakantie mag natuurlijk (bijna) alles wat je leuk vindt.

Rechthoekig

Opvallend is dat men in het dagelijks leven mannen met rechthoekige zonnebrillen tegenkomt. Deze worden vaak gekozen bij metalen monturen en glazen in donkere tinten. De lenzen in dit type bril zijn meestal relatief smal en daardoor lijkt de hele bril ietwat langwerpig. Door deze speciale vorm wordt het gezicht visueel onderbroken. In feite zijn rechthoekige brillen vooral flatterend voor mensen met een rond gezicht, omdat ze er langer uitzien. Hoewel ze geen onderdeel zijn van de klassieke zonnebrillen, worden rechthoekige modellen vaak gezien in combinatie met pakken. Men kan alleen maar speculeren of de drager zich een beetje zou willen voelen als Neo, de held van Matrix.
Zeker als het frame van kunststof is, wordt het vaak gebruikt in de sport. Dan zijn weer alle kleurencombinaties denkbaar die aanspreekt, vooral omdat sommige glastinten bedoeld zijn voor bepaalde zon- en lichtomstandigheden en daardoor van groot praktisch nut zijn.

Ronde

John Lennon. Er is niet meer voor nodig zodat iedereen meteen een foto van een ronde bril voor de ogen heeft. Nog steeds door hem gedragen als een visueel hulpmiddel, ontwikkelde het zich tot een modieus accessoire voor de hippiebeweging, vooral in de jaren 60 en 70, en is het nog steeds een integraal onderdeel van het assortiment van verschillende brillenfabrikanten. Ze kleedt vooral hoekige gezichtsvormen, omdat ze ze een beetje zachter tekent en tegelijkertijd onderscheidende gelaatstrekken benadrukt. Het is ook een bril die je vaak op festivals tegenkomt, vandaar dat dit ook wel een festival zonnebril genoemd wordt.
Wie voor deze vorm kiest, lijkt altijd direct uit te stralen dat hij een vrije geest is die zich onderscheidt van de massa. Nog steeds een beetje hippie, maar tegelijkertijd moderne modefans. Van duur tot goedkoop, in goud of zilver, met een smal metalen frame of frame versierd met plastic – de selectie lijkt eindeloos en elk jaar brengen de grote modehuizen nieuwe versies uit. In damesmode kunnen deze ongebruikelijke modellen ook dagelijks gedragen worden. De heer dient er echter liever van af te zien en altijd een ronde zonnebril te dragen in de wetenschap dat deze effectief zal zijn.