Wat zorgt ervoor dat je spiermassa toeneemt?

Voordat we dieper ingaan op de principes waarmee jij spiermassa kunt kweken, is het belangrijk dat je weet wat precies de fysiologische ‘starters’ zijn. Door deze starters te begrijpen, kun je ze gebruiken om het eenvoudiger te maken je eigen spiermassa te kweken.

De volgende drie kenmerken moeten absoluut in gedachte worden gehouden. Ze horen bij de gedachte die vereist is voor het kweken van spiermassa. Ze zijn de pijlers van het spiermassa protocol voor vrouwen.

Spanning

Als je iets optilt of een krachttraining doet, komt er spanning op de spier te staan. Hierdoor wordt er kracht geproduceerd en de spier gestrekt. Deze herhaling, zorgt deels voor spiergroei. Wanneer regelmatig dit proces wordt herhaald, is er sprake van steeds meer mechanische spanning op de spieren. De zogeheten spiervezels krijgen extra spanning, wat voor meer volume zorgt. Een uniek proces dat te vaak onderbelicht wordt.

Stress

Schrik niet, met stress bedoelen we hier niet psychische stress. Voor het kweken van spiermassa moet er een proces plaatsvinden dat ook wel metabolische stress heet. Dit is de verzuring in de spieren die ontstaat als je oefeningen vaker doet of met een hoger gewicht. Door de verzuring op te zoeken, stimuleer je dit proces en kun je jouw spiermassa nog sneller vergroten.

Spierschade

Ook hier moet je niet schrikken. Met spierschade bedoelen we het proces dat ontstaat als een spier als het ware gerepareerd wordt. Dit proces heeft uiteindelijk invloed aan het toenemen van de volume van de spier. Om dit proces te versnellen, is het verstandig om vaker verschillend dan gelijk te oefenen. Daarmee bedoelen je beter af en toe je oefeningen kunt rouleren dan dat je in dezelfde schema’s blijft hangen.