De afgelopen maanden zijn de gasprijzen in een razendsnel tempo meer dan verdubbeld. Veel woningen in ons land zijn nog volledig afhankelijk van gas. Hierbij kan je denken aan het gebruik van gas in de vorm van koken, douchen en het verwarmen. Door de toenemende prijzen hebben veel Nederlandse huishoudens grote financiële zorgen. Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt zelfs dat momenteel 550.000 huishoudens ieder maand opnieuw hun energierekening niet kunnen betalen. Hierdoor durven zij in de wintermaanden nauwelijks meer hun kachel te gebruiken. In de volksmond staat dit fenomeen bekend als energiearmoede. Maar waarom stijgen de gasprijzen nou eigenlijk en wat kan je eraan doen? Lees snel verder en voorkom dat jij binnenkort slachtoffer wordt van de energiearmoede!
De stijging van de gasprijzen heeft veel oorzaken
In het najaar van 2021 ging de prijs van een kuub gas voor het eerst over de €1 heen. De redenen hiervan lopen flink uiteen, waardoor er eigenlijk niet één duidelijke oorzaak te benoemen is. Wel weten we inmiddels dat de snelle stijging van de gasprijzen in gang is gezet door het koude voorjaar van 2021, slecht gevulde voorraden en het herstel van de wereldwijde economie na de coronacrisis.
De gasprijzen liepen pas echt de spuigaten uit toen Rusland de oorlog met Oekraïne begon. Sinds die tijd is er veel onzekerheid bij de leveranciers van gas over het aanbod en de prijsontwikkelingen. Hierdoor willen energieleveranciers liever even geen nieuwe klanten aantrekken. Ze durven door deze onzekerheid immers geen verplichtingen meer aan te gaan met consumenten voor een langere periode. Het blijft voor hen onzeker wat hun eigen inkoopprijs wordt wat voor velen resulteert in een bizar hoge maandelijkse energierekening.
Energie besparen is momenteel de oplossing
Ieder huishouden in Nederland krijgt uiteindelijk te maken met een hoge energierekening als gevolg van de stijgende gasprijzen. Om de pijn in jouw portemonnee aanzienlijk te verminderen is het verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met energie besparen. De meest voor de hand liggende oplossing hiervoor is het isoleren van een woning. Dit is een behoorlijke investering, maar gelukkig komt de Nederlandse overheid ons tegemoet met behulp van verschillende subsidies. Deze subsidies maken het mogelijk om jouw woning in een rap tempo te verduurzamen. Iets dat zeker tegenwoordig goed van pas komt.
Beginnen met het isoleren van een woning
Wanneer je besluit om jouw woning te gaan isoleren om op de lange termijn flink te besparen op jouw jaarlijkse energierekening, dan is het belangrijk om gebruik te maken van een subsidie. Deze subsidie wordt gegeven door de overheid om ons klimaatdoel voor 2030 te kunnen bereiken. Toch is het hierbij belangrijk om te weten dat je minsten twee isolerende maatregelen moet laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Niet voor niets kiezen inmiddels de meeste mensen ervoor om zowel dakisolatie als spouwmuurisolatie te laten uitvoeren. Dit zijn immers de twee effectiefste isolerende maatregelen om gas te besparen. Bovendien kan je zelfs spouwmuurisolatie subsidie aanvragen. Hiermee zeg je voor eens en altijd vaarwel tegen de bizar hoge gasprijzen.