Tips bij het reinigen van een betonvloer

Men denkt bij beton vaak alleen maar aan het storten van beton als fundering of als vloer, maar het wordt tegenwoordig echter voor veel meer dingen gebruikt. Zo komen betonnen wanden, schouwen of aanrechtbladen ook steeds vaker voor. Betonnen vloeren worden vaak gebruikt voor interieurs met een industriële look, maar natuurlijk ook veel bij bedrijfspanden/garage etc. Dergelijke vloeren dienen goed onderhouden te worden om van een zo lang mogelijke levensduur te genieten. 

Hoe kan je een betonvloer reinigen?

Hoe je een betonnen vloer schoon moet maken hangt ook af van waar de vloer voor gebruikt wordt. Wanneer je in je woning een betonnen vloer hebt liggen en er zit een vlekje op, kan je deze met een zuurvrije allesreiniger al snel weghalen. Wanneer je bijvoorbeeld een betonnen vloer in een autogarage heb liggen, dan zullen hier waarschijnlijk hardnekkige olievlekken op komen. Deze kan je verwijderen met een speciale pasta of het vloeibare middel Lösefix. Je kan een betonvloer ook impregneren om deze te beschermen tegen toekomstige vlekken, hier heb je ook speciale middeltjes voor welke met een lakrolletje op het beton aangebracht kunnen worden. Je kan het beton ook coaten, maar hierdoor krijgt het wel een andere look. 

Een betonvloer polijsten

Je kan een betonvloer eventueel ook polijsten, voor de handige mensen onder ons is dit prima zelf uit te voeren. Je kan online een boenmachine huren waar je met behulp van meerdere speciale polijstpads voor beton de vloer kunt behandelen. 

Specialistisch onderhoud aan je betonnen vloer

Wanneer je betonnen vloer door de jaren heen echt vuil of beschadigt is geworden, heb je zelf waarschijnlijk niet de juiste kennis om dat op te lossen. Er zijn gelukkig genoeg ervaren specialistische bedrijven waar je je betonvloer kunt laten reinigen. Ze kunnen je onder andere helpen door middel van de volgende specialistische ingrepen:

  • Beton slijpen of schuren. Dit kunnen zo doen met zeer zware schuurmachines, hiermee wordt de vieze op beschadigde toplaag van de betonnen vloer verwijderd. Dit is echter wel een dure oplossing. 
  • Beton antislip maken. Door middel van een chemische behandeling of een machine kan je een betonnen vloer antislip maken, handig voor bijvoorbeeld badkamers of zelfs betonnen zwembaden. 
  • Polijsten en impregneren/coaten. Dit zijn behandelingen die je in principe zelfs kunt doen, toch is het altijd aangeraden om dit door een ervaren bedrijf te laten doen voor het optimale resultaat. Wanneer je dit zelf op een verkeerde manier doet, kan dit namelijk ook veel schade opleveren aan de vloer.