Ontdek de meest geschikte plekken voor een waterontharder

De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen overtuigd geraakt van het nut van een waterontharder. Dit is niet geheel verrassend aangezien het leidingwater in ons land bijna overal dezelfde hoeveelheid kalk heeft. Hierdoor kunnen er op den duur problemen ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kalkaanslag in de badkamer, een verminderende werking van huishoudelijke apparaten en een hogere energierekening. Om dit allemaal te voorkomen is een waterontharder de perfecte oplossing. Dit apparaat is niet bepaald klein te noemen, waardoor het lastig kan zijn om een geschikte plek in huis te vinden. Lees snel verder en ontdek wat de meest geschikte plekken voor een waterontharder zijn!

Ga altijd voor een goed bereikbare plek

Het belangrijkste bij het kiezen van de juiste plaats voor je waterontharder is dat het apparaat goed toegankelijk moet zijn. Dit betekent in de praktijk dat je ten alle tijden de waterontkalker moet kunnen bereiken. De voornaamste reden hiervoor is dat een waterontharder een lange levensduur heeft, maar wel om de twee jaren intensief onderhoud nodig heeft. Voor het uitvoeren van het onderhoud is het wel zo makkelijk als de monteur bij het apparaat kan. Bovendien moet de waterontharder eens in de zoveel tijd bijgevuld worden met zout. Hiermee zorg je ervoor dat het apparaat optimaal blijft werken, zodat jij kunt blijven genieten van zacht water in huis.

Vermijd het liefst de meterkast

Vaak wordt er gedacht dat een waterontharder zo dicht mogelijk bij de hoofdkraan geplaatst moet worden. Dit is niet per se nodig. Wanneer er geen praktische plek te vinden is in de buurt van de hoofdkraan, dan kan je met een gerust hart een andere plek kiezen. De meest voordehand liggende plaats van een waterontharder is de meterkast. Toch is dit niet een ideale plek aangezien vrijwel de meeste waterontkalkers te groot zijn voor deze plek. Weleens waar zijn er tegenwoordig compacte modellen verkrijgbaar die met gemak in een meterkast passen, maar houd er rekening mee dat deze plek altijd afhankelijk is van het type woning.

De meeste nieuwbouwwoningen hebben bijvoorbeeld geen gasmeter meer wat betekent dat er extra ruimte in de meterkast is. Is dit bij jouw woning niet het geval, maar wil je wel een waterontharder plaatsen in de meterkast? Let er dan goed op dat je een exemplaar kiest die niet zorgt voor waterverdamping in de meterkast en die niet kan overstromen. Dit kan anders leiden tot levensgevaarlijke situaties.

Geschikte plekken in iedere woning

Wil jij binnenkort een waterontharder kopen? Dan begrijpen wij als geen ander dat je vooraf graag wilt weten wat de meest geschikte plekken in vrijwel iedere woning zijn. Dit is enigszins lastig om te vertellen aangezien het hierbij veelal om persoonlijke voorkeuren gaan. Natuurlijk is het belangrijkste om te onthouden dat de waterontharder vooral op een plek moet staan die goed te bereiken is en die jij prettig vindt. Zo kiezen veel mensen er onder andere voor om dit apparaat te plaatsen in de trappenkast, de keuken en de garage. In de meeste gevallen is het bij deze plekken, die ver verwijderd zijn van de hoofdkraan, noodzakelijk dat de monteur een omleiding van de waterleiding moet maken. Dit is in enkele minuten gedaan en is nodig om uiteindelijk de waterontharder te kunnen aansluiten. Kies dus bij een waterontkalker vooral een plek die jij het fijnst vindt in huis!