Natuurstenen kralen: eindeloos variëren

Ben je op zoek naar een subtiele afwerking van jouw look? Ben je benieuwd of pyriet echt geluk brengt? Of misschien wil je gewoon eens iets nieuws op het gebied van sieraden. Wat je wensen ook precies zijn, door de grote verscheidenheid aan verschillende soorten natuurstenen (of edelstenen) is er voor elk wat wils. De natuurstenen kralen worden verwerkt tot alle mogelijke sieraden, wat de keuzemogelijkheid nog weer vergroot. Bovendien zijn er ook allerlei verschillende soorten kleuren en groottes van de stenen, waardoor je eindeloos kunt combineren. Door het dragen van natuurstenen kralen sluit je ook nog eens aan bij een eeuwenoude traditie: de vroegste volkeren gebruikten al edelstenen om hun vermeende helende functies. Gelukkig is de manier waarop de edelstenen worden verwerkt ondertussen flink verbeterd, waardoor jij een mooi afgewerkt sieraard krijgt.

Het gebruik van edelstenen: al eeuwenoud

Sinds mensheugenis worden edelstenen al gebruikt, waarbij de vroegste volkeren ze vooral hielden om de vermeende helende functies van de stenen. Door de eeuwen heen ging men steeds meer edelstenen gebruiken. In de middeleeuwen waren edelstenen voor Europese vorsten een statussymbool, waarmee ze konden pronken op chique dansfeesten en staatsdiners. Nog weer later gingen ook “normale” burgers deze mooie stenen gebruiken, waarbij ze vooral populair werden bij verliefde stelletjes. Vanaf de 19e eeuw kwamen de stenen steeds meer in de mode, waarbij geliefden hun initialen in een edelsteen konden kerven, als teken van hun liefde. Vandaag de dag doen dergelijke gebaren wellicht ouderwets aan, maar het is niet te ontkennen dat edelstenen populairder dan ooit zijn, en ook nog steeds zeer geschikt zijn als romantisch cadeau.

Geneeskrachtige stenen

De vroegste volkeren leefden in harmonie met de natuur, en dichtten ook een grote kracht aan de natuur toe. Wellicht is dit een van de redenen dat de mooie edelstenen vermeende geneeskrachtige functies zouden moeten hebben: de stenen komen immers uit de natuur. Ook tegenwoordig zijn er veel mensen die geloven dat deze stenen verschillende goede “krachten” hebben, waar de mens van kan profiteren. Het gaat dan vaak om psychologische blokkades waartegen de stenen kunnen helpen, maar sommige stenen zouden ook goed werken tegen fysieke klachten. Zo zou clinochloor helpen de levenskracht beter te laten stromen, werkt saffier kalmerend en stimuleert zonnesteen onder meer optimisme en zelfvertrouwen.

Verwerking

Edelstenen komen uit de natuur, maar het is zeker niet zo dat elke steen uit de natuur geldt als een edelsteen. De meeste edelstenen zijn een soort mineraal. Om het tot sieraad te schoppen, moet het soort mineraal allereerst zeldzaam zijn; anders zou het namelijk weinig waarde hebben. Daarnaast moet het duurzaam zijn, omdat het mineraal de verwerkingsprocessen tot sieraad anders niet zou overleven. Als laatste moet het mineraal gemakkelijk te verwerken zijn, anders blijft het een onverwerkte steen. De mineralen die tot sieraad verwerkt gaan worden, beginnen als een soort grote steen, die allereerst in brokken moet worden gezaagd en geslepen. Aangezien het hier gaat om kralen, wordt de overgebleven steen daarna geslepen tot de juiste kraal-vorm, en krijgt de kraal gaatjes. Daarna worden ze alleen nog even gewassen, ter afwerking.

Variëteit

Met natuurstenen kralen is eindeloos te variëren, allereerst door de grote verscheidenheid aan soorten edelstenen waar de kraal van is gemaakt. Daarnaast is binnen elke soort edelsteen ook weer grote variëteit in grootte, kleur en vorm. Het soort sieraard waarin de steen is verwerkt is ook nog eens verschillend. Op deze manier kun je precies het juiste sieraad uitkiezen, dat goed bij jou past.