Met deze tips creëer je een veilige werkomgeving

Een veilige werkomgeving creëren is van groot belang voor iedere werkgever. Want je wilt natuurlijk niet hebben dat de gezondheid of veiligheid van de werknemers in gevaar komt. Om ongevallen te voorkomen, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet gaan houden. Daarom staan hieronder een paar tips voor je op een rijtje.

Informeer je werknemers

Het naleven van de regels is belangrijk als je veilig wilt werken. Zorg er daarom voor dat er een document opgesteld word, waar alle regels opstaan die van toepassing zijn voor het bedrijf. Je kunt ook geplastificeerde kaarten ophangen in het bedrijf, zo kunnen de werknemers de regels nog een keer doornemen. Als werkgever heb je de taak dat de werknemers de regels kennen en naleven.

Zorg voor een opgeruimde werkvloer

Naast het opstellen van de veiligheidsregels, moet de werkplek ook veilig zijn. Zorg er daarom voor dat de werkplek dagelijks wordt opgeruimd en dat gereedschappen en voorraden van een goede opbergplek worden voorzien. Gevaarlijke spullen die rondslingeren zijn een reden van bedrijfsongevallen. Je kunt het beste één werknemer verantwoordelijk maken over dit onderwerp, als een soort van office manager.

Zorg voor goede voorzieningen

Het is natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar de voorzieningen op werk. Je kunt natuurlijk niet werken zonder veilige voorzieningen. Onderhoud en controleer de apparaten waarmee gewerkt wordt dan altijd goed. Zo kun je beter een apparaat dat nog maar half werkt vervangen voordat het misgaat. De dingen die sowieso belangrijk zijn een antislip vloer, goed onderhouden machines en beschermende elektravoorzieningen.

Geef zelf het goede voorbeeld

Waarom zouden werknemers zich wel aan de regels houden als je het zelf niet doet? Zorg ervoor dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de veiligheidsregels niet worden nageleefd. Motiveer je werknemers om voorzichtig te werk te gaan. Zo laat je zien hoe belangrijk de regels zijn.

Bescherm jezelf en je werknemers

Het is natuurlijk belangrijk om jezelf te beschermen met een speciale uitrusting. Vooral voor mensen die werken met gevaarlijke stoffen, is dit essentieel. Het ligt eraan wat voor beroep je hebt, maar jezelf beschermen met een overall, werkschoenen, een helm of speciale handschoenen kun je jezelf geen kwaad mee doen. Voor werknemers die vaak in de buitenlucht werken is een veiligheidshesje een prima uitkomst. Dit kledingstuk zorgt ervoor dat je beter te herkennen bent, ook in het donker.

 

Succes met het creëren van een veilige werkomgeving!