Hop, de fiets op en verbeter je gezondheid

Wij Nederlanders zijn al decennialang doorgewinterde fietsers. Dit komt doordat dit vervoersmiddel onder andere milieuvriendelijk is en ons gemakkelijk van A naar B brengt. Dit laatste maakt een fiets ideaal voor gebruik in grote steden. Hier staat vrijwel dagelijks een lange file tijdens de spitsuren. Met de fiets heb je hier gelukkig geen last van en bespaar je aanzienlijk op de reistijd. Niet zo vreemd dus dat Nederlanders en fietsen onlosmakend met elkaar zijn verbonden. Vandaag de dag zijn er zelfs meer fietsen dan inwoners in ons land. Maar wist je dat fietsen ook nog eens bijdraagt aan jouw gezondheid? Lees snel verder en wie weet pak jij binnenkort vaker dit vervoersmiddel!

1. Het voorkomt vele ziektes

Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum is gebleken dat fietsen vele ziektes voorkomt. Door vaker de fiets te pakken verklein je onder andere de kans op diabetes 2 en hart- en vaatziekten. Dit is mogelijk doordat het fietsen een positief effect heeft op je bloedsomloop. De samenstelling van je bloed verandert en dankzij de verhoogde hartslag gaat het bloed sneller door jouw lichaam stromen. Bovendien zorgt het fietsen ervoor dat bloedvaten flexibeler en sterker worden, zodat ze minder snel dichtslibben. Niet voor niets wordt beweging in de vorm van fietsen al jaren aanbevolen door artsen.

2. Fietsen helpt tegen stress

Ervaar jij tijdens jouw werk veel stress en merk je dat dit de laatste paar maanden een negatief effect heeft op je gezondheid? Overweeg dan eens om de rustgevende fietsroutes in Drenthe te pakken. Dit zijn vrijwel allemaal fietsroutes die enkele kilometerslang zijn. Deze lange ritten zorgen ervoor dat jouw geest volledig gaat ontspannen, omdat je tijdens het fietsen aan andere dingen denkt dan werk. Hiermee komt niet alleen je lijf tot rust maar ook je hoofd. Je hoeft even helemaal niets wat ervoor zorgt dat stressklachten aanzienlijk verminderen.

3. Het is al jaren een sociale bezigheid

De afgelopen jaren is eenzaamheid iets waar vrijwel iedere Nederlander mee te maken krijgt. Dit is niet zo verrassend aangezien we langzamerhand steeds meer richting een individuele samenleving gaan. We besteden allemaal meer tijd op het internet dan ooit tevoren, waardoor we aanzienlijk minder fysiek contact hebben. Wanneer je merkt dat je eenzaam raakt dan is fietsen een uitstekende oplossing. Veel mensen gaan samen op pad voor een fietstocht wat het een sociale bezigheid maakt. Tijdens het fietsen kan je immers gezellig kletsen, lachen en luisteren. Hiermee heb je al snel een leuke dag en schep je ook nog eens een goede emotionele band.

Andere mogelijkheden dan fietsen

Ben je toch niet zo’n liefhebber van het fietsen? Overweeg dan zeker eens om met vrienden te gaan wandelen in Dwingeloo. Hiermee maak je op een relaxte manier kennis met alle wonderen uit de ongerepte natuur terwijl je aan jouw gezondheid werkt. Een echte win-win als je het ons vraagt!