Hoe kan ik mijn bitcoin veilig bewaren? Lees het hier

Wellicht heb je het in het nieuws voorbij zien komen: een Duitse man wist zijn wachtwoord niet meer van zijn harde schijf. Hierop bewaarde hij Bitcoin die inmiddels maar liefst 180 miljoen waard zijn. Een harde schijf is een manier om Bitcoin te bewaren. Maar er zijn ook andere manieren. Wil jij bitcoin kopen en wil je weten hoe je deze veilig kan bewaren? Lees dan gauw verder!

Desktop

Je kunt je munten opslaan in een software wallet op je eigen computer. Aangeraden wordt om dit op een aparte computer te doen. Deze moet volledig offline blijven als er geen transacties op worden gedaan. Daarnaast moet de software altijd up-to-date zijn. Raak je je wachtwoord van de computer kwijt? Dan zijn je Bitcoins ook verloren.

Hardware

Je kunt ook hardware wallets kopen. Er zijn speciale apparaatjes die je via USB aan kunt sluiten op de computer. Deze methode wordt vaak als veilig bestempeld. De wallets komen namelijk nooit met het internet in aanraking. Daarnaast is er een herstelsleutel die je kunt gebruiken als je de pincode vergeet. Zo raak je niet in dezelfde situatie als de man uit het nieuws!

Online

Er zijn ook veel online walletdiensten waarop je je jouw munten kunt bewaren. Op deze sites kun je vaak ook handelen in cryptovaluta en de bitcoin koers bekijken. Je geeft je munten wel aan een externe partij, dus zorg dat je zeker weet dat deze betrouwbaar is. Als je jouw eigen vermogen om veilig te bewaren niet vertrouwd, kunnen deze diensten een goede uitkomst zijn. Zorg wel dat je alle beveiligingsopties aanzet. Munten die je niet direct gebruikt kun je offline opslaan.

Papier

Een papieren wallet is ook een optie. Hiermee kan je een fysieke kopie maken van je publieke en geheime sleutel. Deze zijn vaak voorzien van QR codes. Hierdoor kun je met een scan eenvoudig een reeks tekens invullen om de betaling te doen. Hackers zijn kansloos bij deze methode, maar papier is natuurlijk extreem gevoelig voor schade. Als je jouw papieren wallet kwijtraakt zijn ook je munten weg.