Gras opnieuw inzaaien – zo werkt het

Nieuwe zaden kunt u het beste in het voorjaar (april / mei) of in het najaar (september / oktober) zaaien. Let er bij het zaaien in het voorjaar op dat de grond voldoende verwarmd is. De zaden ontkiemen het snelst vanaf een bodemtemperatuur van rond de 10 ° C.
Het kost veel werk en geduld om het zelf te zaaien. Met onze stapsgewijze instructies wordt u beloond met een dik, sterk gazon.

Bereid de grond voor

Een goede, diepe grond is een voorwaarde voor een dicht en trapvast gazon. Maak de grond los met een helmstok of prik in het zaaigebied met een graafvork. Verwijder alle stenen, takken en stukjes wortels van onkruid.
Als de grond leemachtig of zwaar is, kun je ook een laagje humus verspreiden of in graszoden werken om dit te verbeteren.
Egaliseer het gebied met de tuinhark of de strooier om een ​​fijn kruimelig zaaibed te creëren.

Verspreid gazonzaden

Verspreid vervolgens de gazonzaden. De meest gelijkmatige manier om beide te verdelen is met een kunstmeststrooier.

Gazonzaden mogen niet met aarde worden bedekt, maar hebben contact met de grond nodig om te ontkiemen. Rol de zaden dus lichtjes op. Als je geen roller hebt, tik je met de achterkant van een sneeuwschop op de zaden.

Water

Houd het zaaigebied ongeveer 14 dagen vochtig, zodat de gazonzaden kunnen ontkiemen. Wanneer de grond opdroogt, drogen de zaden ook op en wordt de ontkieming onderbroken. Geef het oppervlak daarom dagelijks water. Bij warm of winderig weer kan het zelfs nodig zijn om twee keer per dag water te geven.

Eerste snede

Maai eerst het gazon zodra het jonge gras 6–8 cm hoog is. Als vuistregel: snijd de eerste keer maximaal een derde. U kunt het gazon dan wekelijks maaien.
Bij het opnieuw zaaien is het onvermijdelijk dat onkruid aanwezig in de grond gelijktijdig met de gazonzaden ontkiemt. Bij de eerste snede houdt u dit echter binnen de perken.

Graszoden

Dit kost wel wat werk, sneller gaat het dan ook als je graszoden besteld en laat lekken. Dat is helemaal niet zo duur als je misschien zou denken.

Hoe dat precies in z’n werk gaat kun je zien aan de uitlegvideo gras leggen van graszodengelegd.nl.