Een bezoek aan de barbershop, enkel voor échte mannen

Waarom zou je nog naar de kapper gaan als je evengoed een bezoekje kunt brengen aan de barbershop om je haar te laten verzorgen? In plaats van je tussen kwebbelende vrouwen en onwelriekende shampoos te begeven ben je als man beter af bij een barbier, die niet enkel je hoofdhaar, maar ook je baard en snor een onderhoudsbeurt kan geven. Daarbij is het de ideale ontmoetingsplaats voor mannen!

De geschiedenis van de barbershop

Misschien vraag je je nu af, waar komen barbershops toch vandaan? Barbier is eigenlijk één van de alleroudste beroepen, en werd al bij de oude Egyptenaren uitgeoefend – en zelfs gerespecteerd. Het wordt barber komt van het Latijnse barba, dat baard betekent.

Barbiers verenigden zich al sinds de 14e eeuw in zogenaamde gildes, en verzorgen naast haar, baard en snor ook nog eens vaak het gebit. Sommigen breidden hun expertise zelfs uit tot chirurg. Zo’n mensen werden dan ook barbier-chirurgijn genoemd, en hielden zich bezig met het laten van aders en het trekken van tanden.

Een barbier die tanden trekt

De uitgebreide vakkennis van barbiers is nog terug te vinden in de huidige barbershops. Zo kun je bij de specialiste de dag van vandaag nog altijd een rood-witte paal terugvinden aan de ingang, wat symbool staat voor de zwachtels die werden uitgehangen om te drogen nadat een ader werd gelaten. Toch wel wat luguber dus!

Vroeger al werd de baard van een man bijgehouden met een scherp mes, maar dankzij de opkomst van fijne mesjes en zelfs elektrische scheerapparaten werd dit steeds minder vaak gebruikt. In Afrikaanse en Aziatische landen wordt het vak nog altijd uitvoerig uitgeoefend, en daar gebeurt het vaak op straat in combinatie met het poetsen van schoenen.

De barbershop: dé kapper voor mannen

Het vak is dus eigenlijk al een tijdje in de vergetelheid geraakt, maar steeds vaker steken rasechte barbershops weer de kop op. Ze zijn zelfs uitgegroeid tot een ware trend, waardoor lange wachtrijen eerder regel zijn dan uitzondering. Hoe dan ook is een barbershop de perfecte plaats om je baard-, snor- en hoofdhaargroei altijd tip top in orde te houden!