Altijd wat achter de hand; sparen doe je zo!

Heb jij aan het einde van je geld ook altijd een stuk maand over? Door weinig zicht te hebben op je uitgaven is het soms maar moeilijk om te sparen voor een droomvakantie of nieuw huis, laat staat voor een potje voor noodgevallen! Toch is het verstandig om alles wat je per maand kan missen te sparen voor een moment waarop je het écht nodig hebt. Wil jij ook weten hoe je beter kan sparen? Lees dan snel verder!

Besparen en sparen is makkelijker dan je denkt, maar je moet er wel even de tijd voor nemen! Dit blogbericht helpt je om zicht te krijgen op je maandelijkse kosten en te zien op welke posten je kan besparen, zodat je aan het eind van de maand eindelijk een keer wat overhoudt om definitief op je spaarrekening te storten.

Wat kun je missen?

Begin met het maken van een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Schrijf op wat je ontvangt aan salaris en andere inkomsten en ga na wat je kwijt bent aan vaste lasten, zoals je hypotheek/huur, zorgverzekering, energie, telefonie, internet en ga zo maar door. Probeer vervolgens een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van elke euro die maandelijks je (digitale) portemonnee verlaat voor het doen van boodschappen, kleding, leuke dingen, cadeautjes etc. Is dit bedrag wat aan de hoge kant? Stel dan voor jezelf een realistisch budget voor het doen van boodschappen en invulling van je vrije tijd. Trek nu alle kosten en uitgaven af van je maandelijkse inkomsten. Het bedrag wat je overhoudt is het bedrag wat je kan missen! Houd je geen geld over of kom je op een negatief bedrag uit? Loop dan alle posten na en gebruik een online vergelijker om te zien of je kan besparen op je vaste vasten óf maak een scherper budget voor je restuitgaven.

Spaarbuffer berekenen

Via het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) kun je een spaarbuffer berekenen. Door je maandelijkse inkomen, woonsituatie en gezinssamenstelling in te voeren geeft het Nibud je een indicatie van het bedrag wat je achter de hand zou moeten hebben voor noodgevallen. Door je spaarbuffer te berekenen weet je hoe belangrijk het is om wat geld achter de hand te hebben en zul je wat makkelijker bepaalde uitgaven opofferen om alsnog te kunnen sparen!

Spaardoelen stellen

Een doel wordt pas werkelijkheid wanneer je het visualiseert! Diverse banken bieden de mogelijkheid om spaardoelen in te stellen, waarbij je met een handige grafiek je voortgang kan bekijken. Stel automatisch sparen in om maandelijks een bedrag over te maken naar je spaardoel, of doe dit op een vaste dag in de maand. Zo weet je zeker dat je maandelijks een bedrag spaart voor je ultieme droom! Een spaardoel is daarnaast een uitstekende manier om naar je zojuist berekende spaarbuffer toe te werken.

Potje voor noodgevallen

Wat je spaardoelen ook zijn, zorg ervoor dat je altijd een potje achter de hand hebt voor noodgevallen. Denk hierbij aan onverwachte zorgkosten, autopech, een kapotte wasmachine en ga zo maar door. Mocht je wasmachine of ander apparaat in huis nou onverwachts kapot gaan of is je stofzuiger echt aan vervanging toe, dan is het een slim idee om online op zoek te gaan naar aanbiedingen. Op de website DailyDeals.nl vind je dagelijks extra scherpe dagaanbiedingen, waarbij je hoge korting krijgt op elektronica, mobiele telefonie, witgoed, fashion, speelgoed en ga zo maar door. De voorraad van deze dagaanbiedingen is altijd zeer beperkt en de aanbiedingen zijn dus maar 24 uur beschikbaar. Het is dus belangrijk dat je snel een knoop kan doorhakken. Hierbij komt het potje voor noodgevallen dus extra goed van pas!